Ce este insomnia?
Insomnia este o stare caracterizata printr-o cantitate mica sau calitate nesatisfacatoare a somnului, care persista o perioada considerabila de timp. Actualul grad de deviatie de la ceea ce in general este considerat ca fiind o cantitate normala de somn nu trebuie sa fie consideratia primara in diagnosticul insomniei, deoarece unii indivizi, asa numitii cu”somn scurt” au o durata minimala a somnului si totusi nu se considera pe sine ca insomniaci.
Invers, exista persoane ce sufera imens din cauza slabei calitati a somnului lor, in vreme ce cantitatea de somn e considerata subiectiv si/ sau obiectiv ca fiind in limitele normalului.
Caracteristicile insomniei non-organice
Persoanele ce sufera de insomnie acuza predominant dificultatea de a adormi, urmata de dificultatea de a ramane adormit, si o trezire finala precoce. Tipic este faptul ca, insomnia se dezvolta in timpul unor stresuri existentiale crescute si tinde sa prevaleze la femei, indivizi de varsta mai inaintata, persoane perturbate psihologic si dezavantajate socio-economic.
Pentru a stabili un diagnostic corespunzator este necesara prezenta urmatoarele trasaturi esentiale:
– Acuzele constand in dificultatea de a adormi, sau de a ramane adormit, fie o calitate slaba a somnului;
– Perturbarea somnului a aparut de cel putin 3 ori pe saptamana, timp de cel putin o luna;
– Exista o preocupare privind lipsa de somn, si o preocupare excesiva privind consecintele ei, atat noaptea, cat si in timpul zilei;
– O cantitate si/ sau o calitate nesatisfacatoare a somnului, care fie cauzeaza subiectului un mare disconfort, fie interfereaza cu functionarea sa sociala si ocupationala.
Cum se manifesta insomnia?
Indivizii suferinzi de insomnie se descriu ca simtindu-se tensionati, anxiosi, ingrijorati sau depresivi la vremea culcarii. Ca si cum gandurile lor ar lua la goana, ei rumineaza frecvent privitor la un somn suficient, problemele personale, starea sanatatii lor, si chiar moartea. Adesea incearca sa faca fata tensiunii luand medicamente sau consumand alcool. Dimineata relateaza frecvent ca se simt obositi fizic si mental, iar in timpul zilei se simt deprimati, ingrijorati, iritabili si preocupati de problemele personale.
Cand insomnia este persistenta, ea poate produce o teama crescuta de absenta a somnului si o preocupare privind consecintele sale. Aceasta creeaza un cerc vicios care tinde sa perpetueze problemele pacientului.
In ceea ce priveste copiii, acestia spun adesea ca au dificultati in a adormi, cand in realitate problema consta in erori ale “ritualurilor” de culcare, mai degraba decat probleme de somn propriu-zise.
Ce pot sa fac?
Avand in vedere cauzele de natura psihologica ale insomniei, tratamentul acesteia va fi unul psihoterapeutic. Cercetatorii sustin ca exista o stransa legatura intre insomnie si tulburarile depresive. De asemenea, insomnia poate fi asociata cu tulburarea anxioasa. Psihologul va include in sedintele de psihoterapie si rezolvarea acestor tulburari psihice.
In cadrul sedintelor de psihoterapie, persoana ce sufera de insomnie isi va insusi treptat si unele tehnici simple de relaxare pe care apoi, va putea sa le aplice chiar zilnic inainte de culcare. Prin intermediul unui plan terapeutic structurat pentru fiecare individ, interventia psihologica isi va face deindata simtit efectul scontat.
Daca insomnia nu este depistata si tratata corespunzator la timp, ea poate duce la scaderea performantelor scolare sau profesionale. De asemenea, relationarea cu cei din jur poate fi si ea influentata negativ de aceasta problema. Avand in vedere faptul ca frecventa insomniei creste odata cu inaintarea in virsta, cu cat persoana afectata va apela mai repede la ajutorul unui specialist psiholog cu atat imbunatatirea situatiei nu va intarzia sa apara.
In situatia in care viata voastra este afectata de insomnie, apelati neintarziat la ajutorul unui psihoterapeut!
Toate cele bune!
Psihoterapeut Doina Grasu