Gandurile obsesive impreuna cu comportamentele de tip compulsiv, fac parte din tulburarea obsesiv compulsiva. In continuare va prezentam cateva aspecte cu privire la gandurile obsesive. Despre comportamentul de tip compulsiv puteti citi mai multe intr-un alt articol.
Caracteristicile gandurilor obsesive
Atunci cand se confrunta cu aceste ganduri si idei, persoana le percepe drept produse ale propriei gandiri si le resimte ca fiind suparatoare, necuvenite sau rusinoase.
Gandurile obsesive din tulburarea obsesiv-compulsiva reprezinta acele ganduri, idei, imagini sau impulsuri care apar in mod repetat in mintea unei persoane. Gandurile obsesive sunt persistente, intruzive, nedorite, iar individul nu le poate controla aparitia si ii este greu sa le scoata din minte.
De obicei, obsesiile au ca tema contaminarea, teama de a nu face rau siesi sau celor din jur, dezastrele, blasfemia, violenta, sexul sau alte subiecte de natura nelinistitoare. Deseori, aceste ganduri sunt foarte suparatoare si creeaza senzatia de disconfort puternic.
Chiar daca in general sunt reprezentate de ganduri, obsesiile pot cuprinde uneori imagini sau scene care se fixeaza in mintea persoanei afectate, generand o anxietate puternica. Persoana incearca sa suprime sau sa contracareze gandurile obsesive, in special prin comportamentul compulsiv, pentru a reduce astfel intensitatea anxietatii.
O alta caracteristica importanta este aceea ca gandurile obsesive nu sunt adevarate din perspectiva faptului ca persoana ce sufera de tulburarea obsesiv compulsiva, nu isi doreste si nici nu se gandeste sa implineasca continutul gandului respectiv. Cu alte cuvinte, gandul obsesiv nu isi gaseste corespondent
in viata reala, ramanand doar un gand pentru individul in cauza.
Cauzele aparitiei gandurilor obsesive
O persoana ce nu sufera de ganduri obsesive si are la un moment dat un gand suparator il va considera stupid si nu va starui asupra lui. Daca acel gand ii reapare, il va ignora in continuare considerand-ul din nou lipsit de valoare si sens si nerelevant.
In schimb, o persoana care se confrunta cu ganduri obsesive si careia ii apare acelasi gand, va incerca cu disperare sa si-l scoata din minte sau sa gaseasca o cale de a-l nega sau de a-l neutraliza. Altfel spus, va avea o reactie de spaima, de teama si anxietate, iar aceasta amplifica sansele ca gandul respectiv sa reapara din nou si sa provoace in continuare disconfort.
Teama de gandul respectiv si de semnificatia pe care persoana i-o asociaza duc la revenirea continua a gandului respectiv si la disconfortul permanent.
Unele elemente importante pentru reusita vindecarii in tulburarea obsesiv-compulsiva
Motivatia si rabdarea
Interventia cognitiv-comportamentala eficienta in cazul tulburarii obsesiv-compulsive implica o puternica motivatie din partea clientului. Vindecarea este dificila si implica un efort sustinut din partea pacientului. Daca va confruntati de mult timp cu ganduri obsesive, depasirea acestor probleme va implica ceva vreme. Ameliorarea si rezolvarea acestor probleme implica timp si presupune participarea clientului prin indeplinirea temelor pentru acasa.
De asemenea, este foarte important sa va concentrati asupra rezolvarii acestei probleme. Eficienta interventiei psihoterapeutice va fi ingreunata daca trebuie sa va ocupati si de alte probleme, cum ar fi mutatul intr-o noua locuinta, schimbarea jobului sau altele.
Onestitatea
Sinceritatea fata de noi insine si totodata fata de psihoterapeut are un rol foarte important. Aceasta implica de asemenea o atentie sporita din partea clientului fata de propriile gandurile si acceptarea lor. Unele persoane evita discutia despre anumite ganduri, deoarece se jeneaza de continutul acestora. Chiar daca vi se par bizare sau ciudate, fiti sigur ca terapeutul a intalnit adesea aceste tipuri de ganduri si la alti pacienti ce se confrunta cu ganduri obsesive.
A oferi psihoterapeutului toate detaliile legate de cele mai ascunse si deranjante ganduri are un rol foarte important in trasarea planului terapeutic. La fel de important este si sa discutati cu terapeutul despre temerile, dificultatile si progresele pe care le observati. Acestea ajuta la o eventuala reconfigurare a planului terapeutic.
Apeleaza la un psihoterapeut
Problemele generate de tulburarea obsesiv-compulsiva pot fi uneori foarte deranjante si generatoare de o puternica anxietate. De aceea, este foarte importanta implicarea sustinuta in cadrul unui plan terapeutic structurat.
Daca te confrunti cu unele ganduri ce nu iti dau pace si armonia vietii iti este perturbata, ajutorul unui specialist este de un real folos.
Cu cat apelezi mai repede la ajutorul unui psihoterapeut cu atat cresc sansele unei schimbari benefice in viata ta!
Psihoterapeut Doina Grasu