Imagineaza-ti cum ar fi daca in sedintele de psihoterapie de cuplu, nu vorbesti cu psihologul, ci vorbesti cu partenerul tau. Cum ar fi sa inveti sa comunici cu sotul /sotia sau iubitul/iubita ta acele lucruri importante ce stau ascunse in tine si care dau sens apropierii dintre voi? Terapia relationala Imago face asta, te invita fata in fata cu celalat la un dialog plin de caldura, de sens si de miez.
Psihoterapeutul este alaturi de voi, ghidandu-va in pasii dialogului. Cu sustinerea adecvata si avand o buna conexiune, este mult mai usor sa exprimi ceea ce ai de spus si mai mult decat atat, sa contribui la transmiterea unui mesaj lipsit de elemente negative.
A vorbi nu este suficient
De cand incepi sa vorbesti, esti invatat si corectat sa comunici. Ba sa spui ce ai de zis clar si raspicat, ba sa nu ii superi pe cei din jur. Pe parcursul scolii inveti mai multe cuvinte, expresii, inveti sa comuni cu cei de seama ta, sa iti faci prieteni si sa te porti frumos. Adult fiind, citesti tot felul de carti despre comunicare si exprimare. Esti atent sa te exprimi corect, sa impresionezi, sa fii acceptat si apreciat.
Intr-o vreme in care tehnologia favorizeaza schimbul rapid de idei si cuvinte, riscam sa vorbim mult si sa comunicam putin. Amintesc aici faptul ca procentul ocupat de comunicarea verbala este doar 10% din intreaga comunicare.
Cu cativa ani in urma, ma intrebam cand se va incheia valul de cursuri de comunicare. Am realizat imediat ca nu vor inceta. Oricum ar fi, noi vom comunica si vom simti nevoia sa o facem, caci este ceea ce ne leaga. Si totusi cum ne imbunatatim comunicarea? Este principala preocupare a cuplurilor care trec pragul unui cabinet de psihoterapie.
Cheia unei bune comunicari: ascultarea activa
Primul pas este sa inveti sa asculti. Pare simplu, insa este nevoie de efortul de a lasa deoparte interpretarile automate din mintea ta, raspunsurile pe care ti le dai repede, inainte ca celalalt sa termine ce are de spus. Pentru a oferi o ascultare buna ai nevoie de un moment potrivit si de disponibilitate. Este efortul de a lasa deoparte pentru cateva minute alte preocupari si telefoane, internet, e-mail-uri, televizor. Este vorba despre atentia si concentrarea pe care le acorzi celuilalt. Ascultarea activa implica exprimarea curiozitatii si deschiderii fata de lumea interioara a celuilalt, nu doar fata de cuvintele pe care le spune.
Specialistii terapiei Imago recomanda sa ne alocam macar 20 de minute pe sapatamana pentru un dialog deschis cu celalalt, plin de rabdare, deschidere si intelegere.
Tu cat de disponibil esti sa asculti, care sunt momentele cele mai potrivite pentru tine? Te invit sa exploram impreuna disponibilitatea ta pentru imbunatatirea conexiunii cu cei dragi tie.