Personele ce se confrunta cu tulburarea obsesiv-compulsiva prezinta atat ganduri obsesive cat si elemente ce tin de comportamentul compulsiv. Despre gandurile obsesive puteti citi mai multe in articolul dedicat lor, aici.

Ce sunt compulsiile?

Compulsiile reprezinta actiunile pe care persoana ce sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva le face, pentru a-si reduce starile de anxietate generata de gandurile obsesive. Actele compulsive sau ritualurile sunt comportamente stereotipe care sunt repetate mereu si mereu. Ele nu sunt inerent placute si nici nu au drept rezultat indeplinirea unor sarcini utile.

Persoana ce se confrunta cu tulburarea obsesiv-compulsiva considera adesea compulsiile ca prevenind unele evenimente improbabile obiectiv, adesea implicand un rau la adresa lui, sau provocat de el.
Uneori, acest comportament este recunoscut de subiect ca fiind fara sens si ineficient si el face repetate incercari de a rezista impulsului, insa in cazurile de foarte lunga durata, rezista ajunge sa fie minima.

Compulsiile pot sa apara fara un comportament manifest, fiind reprezentate de alte ganduri sau de rostiri in minte, cum ar fi rostirea anumitor fraze, rostirea rugaciunilor sau pur si simplu persoana in cauza se gandeste intens la ceva anume, de exemplu un eveniment trecut care i-a dat o stare de bine.

Cum se manifesta?

Majoritatea actelor compulsive se refera la curatenie, mai ales spalatul mainilor, verificari repetate pentru a se asigura daca o situatie cu potential periculos nu are posibilitatea de dezvoltare, sau privind ordinea si curatenia. Avand in vedere faptul ca gandurile obsesive produc o anxietate ridicata si persistenta, comportamentul compulsiv diminueaza anxietatea, dar consuma foarte mult timp si uneori poate parea bizar. Comportamentul compulsiv il face pe individ sa verifice usile si geamurile de la casa, de mai multe ori, inainte de a parasi locuinta sau sa aranjeze obiectele de pe rafturi folosind anumite gesturi, fie sa se spala de multe ori pe maini sau sa verifice de multe ori daca a inchis gazul sau robinetul si astfel nu mai ajunge la timp la serviciu.
Substratul comportamentului compulsiv este o teama, de obicei privind un pericol relativ sau cauzat de subiect, iar actul ritual este o incercare ineficienta, dar simbolica, de a indeparta acest pericol. Actele rituale compulsive pot ocupa multe ore, in fiecare zi, si sunt uneori sunt insotite de o indecizie sau de o anumita lentoare. In ansamplu ele sunt comune in mod egal ambelor sexe. Totusi s-a constatat ca ritualurile de spalare pe maini sunt mai comune la femei, iar lentoarea fara repetitie este mai des intalnita in cazul barbatilor.

Ce pot sa fac ?

Actele rituale compulsive sunt asociate cu gandurile obsesive si sunt foarte accesibile si tratabile prin intermediul interventiei psihoterapeutice mai ales cu ajutorul terapiilor comportamentale, cu ar fi psihoterapia cognitiv-comportamentala. In tratarea acestei afectiuni se poate apela si la medicatie, la recomandarea medicului psihiatru. Medicatia nu este suficienta in tratarea acestei tulburari, de aceea este necesar ca persoana sa se implice activ in cadrul sedintele de psihoterapie.
Pentru rezultate optime interventia psihoterapeutica este de minin 8 luni, dar poate dura mult mai mult.
Persoanele ce sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva raspund bine la psihoterapie, cu imbunatatiri semnificative. Interventia psihoterapiei cognitiv-comportamentale poate duce la vindecarea tulburarii obsesiv-compulsive si da rezultate de ameliorare semnificativa in 60-75% din cazuri, iar psihoterapia familiala este utila pentru sustinerea familiei.
Daca ai descoperit ca te confrunti cu tulburarea obsesiv-compulsiva, sau doar banuiesti ca despre aceasta este vorba, nu amana si apeleaza cu incredere la ajutorul unui specialist terapeut, atat pentru un diagnostic precis cat si pentru o abordare adecvata, punand astfel capat unei suferinte inutile.

Apeleaza cu incredere la psihoterapie!

Psihoterapeut Doina Grasu