Iata cateva din apelativele agorafobiei: teama de a iesi din casa, de a face unele lucruri, de a merge in anumite locuri, dificultatea de a merge la cumparaturi, de a merge cu masina sau cu mijloacele de transport in comun. Daca recunosti la tine sau la cei apropiati unele dintre aceste dificultati sau altele de acest gen este foarte posibil sa fie vorba despre agorafobie.
Agorafobia apare adesea insotita fie de atacuri de panica, fie de stari de anxietate puternice, insotite de simptome cum ar fi: batai ale inimii, transpiratiile mainilor, senzatie de ameteala, senzatia de pierdere a echilibrului, tremuraturi si altele.
Dar hai sa vedem cam cum se instaleaza agorafobia si care este legatura cu atacul de panica sau starile intense de anxietate.
Deoarece atacul de panica poate fi imprevizibil, persoanele in cauza se tem ca acesta sa nu apara cand se afla intr-un spatiu public si unde nu-i poate ajuta cineva de incredere. Astfel, cu gandul ca o sa ti se faca iar rau, incepi sa eviti locurile unde ti s-a facut rau inainte sau eviti sa mai faci ceea ce faceai inainte.
De-a lungul experientei din cadrul cabinetului, am observat ca uneori agorafobia, in cazul persoanelor ce sufera din cauza ei, ii poate impiedica sa mai mearga la serviciu, sa plece in afara orasului sau chiar sa iasa din casa. Persoanele cu agorafobie cred ca sunt incapabile sa paraseasca locuinta daca nu sunt insotite de persoane de incredere.
Senzatiile descrise mai sus impreuna cu ideea ca “nu voi mai scapa de asta”, duc adesea la stari depresive. “Voi mai reusi vreodata sa fiu ca inainte?”, “Voi reusi sa am iar o viata normala?”, “Am sa innebunesc!” – iata cateva din framantarile auzite des la prima sedinta.
Unde duce agorafobia netratata?
Adesesea, in cazul acestor probleme sunt implicati si afectati si ceilalti membrii ai familiei, fie pentru ca persoana ce sufera de agorafobie crede ca nu se poate descurca singura, fie crede ca nu se poate deplasa singura dintr-un loc in altul. Suportul celor apropiati ajunge sa fie indispensabil. Uneori se ajunge la un gen de dependenta de cei din jur, caci fara ei apare senzatia ca nu faci fata situatiei sau ca o sa ti se faca rau, vei lesina sau chiar vei muri daca vei ramane singur. Si am auzit adesea aceste afirmatii: “Nu e nimeni care sa ma ajute.”, “Nu ma voi descurca singur.”, „Nu pot sa plec singur la cumparaturi si nu pot iesi din oras, dar acasa ma simt mai bine, mai ales daca nu sunt singura.”
Netratata corespunzator cu ajutorul terapiei, agorafobia ajunge sa afecteze foarte mult viata persoanei ce sufera de agorafobie. Treptat iti este din ce in ce mai greu sa ajungi la serviciu. Am intalnit persoane care fie isi faceau munca de acasa, fie isi coordonau activitatile prin intermediul altor persoane. Insa mai complicat este cand ajungi sa pierzi serviciul din cauza agorafobiei, sa fii nevoit sa intrerupi studiile. Relatiile de prietenie sunt si ele influentate negativ de manifestarile agorafobiei, partenerul de viata ajunge uneori sa suporte greu viata alaturi de cineva ce sufera de agorafobie.
De obicei, agorafobia este mai frecventa la femei decat la barbati, insa acest lucru poate apare asa deoarece barbatii cauta mai rar ajutor. Statisticile au constatat ca aproximativ 5% din adulti prezinta agorafobie. Uneori apare brusc, alteori treptat. De cele mai multe ori nu exista o cauza evidenta. Fara tratament, agorafobia poate dura multi ani si se agraveaza in timp.
Nu lasa agorafobia sa puna stapanire pe viata ta!
Tratamentul adecvat cu ajutorul psihoterapiei este foarte important. Psihoterapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit a fi una dintre terapiile cele mai eficiente in agorafobie. Uneori tratamentul medicamentos este necesar, mai ales la inceputul terapiei. Demersul terapeutic poate fi unul de lunga durata, insa adesea apar imbunatati considerabile chiar de la inceperea terapiei.
Dar cum sa ajungi la cabinetul de psihologie cand suferi de agorafobie? Solutia cea mai eficienta consta in terapia online ce are aceleasi efecte si rezultate ca terapia din cabinet. Psihoterapia online este foarte eficienta in cazurile de agorafobie caci iti permite sa beneficiezi de tratamentul adecvat de la tine de acasa.
Important este sa nu amani si sa apelezi cu incredere cat mai repede la ajutorul unui specialist psiholog.
Psihoterapia online iti ofera posibilitatea de a face schimbarea in viata ta!
Psihoterapeut Doina Grasu